Γνωρίστε τα πάντα για τα καναρίνια σας | Αποθήκη της Άννας
Ολοκληρωμένος οδηγός διαχείρισης και φροντίδας για καναρίνια. Για τους νέους αλλά και εμπειρότερους κατόχους μικρών πτηνών.
καναρίνια, φροντίδα, ζευγάρωμα, διατροφή, περιποίηση, Αποθήκη της Άννας
18703
post-template-default,single,single-post,postid-18703,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_non_responsive
Πληρης οδηγός περιποίησης καναρινιών

Μάθετε τα πάντα για τους Τύπους και τη Φροντίδα των καναρινιών

Οι Τύποι των Καναρινιών

Τα καναρίνια εξελίχθηκαν σε τρεις βασικούς τύπους οι οποίοι κατηγοριοποιούνται με βάση τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Φωνή
 • Χρώμα
 • Εμφάνιση

 

Καναρίνια φωνής

Αν και όλα τα καναρίνια τραγουδούν, τα πουλιά αυτής της κατηγορίας έχουν διαμορφώσει μέσω των επιλεκτικών διασταυρώσεων και της ικανότητάς τους στη μίμηση ήχων, συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης τραγουδιού που παράγει συγκεκριμένη χαρακτηριστική μελωδία. Με αυτόν τον τρόπο έκφρασης και απόδοσης της μελωδίας κρίνονται για την ποιότητά τους ως καναρίνια φωνής.

 

Harzer_Roller

Οι κυριότεροι εκπρόσωποι των καναρινιών φωνής είναι:

 

 • Τα Καναρίνια Χαρτζ (Harzer Roller)
 • Τα Καναρίνια Μαλινουά (Waterslager Malinois)
 • Τα Καναρίνια Τιμπράδο (Timbrado)

Υπάρχουν επίσης και κάποιες ράτσες λιγότερο δημοφιλείς στο ευρύ κοινό, όπως είναι ο Αμερικανός Τραγουδιστής (American singer), ο Ρώσος Τραγουδιστής (Rusian singer) κ.α.

 

Καναρίνια χρώματος

Κατηγορίες Καναρινιών Χρώματος

 

Το χρώμα στο πτέρωμα όλων των καναρινιών αποτελείται από δύο στοιχεία: Το Λιπόχρωμα και τις Μελανίνες. Το χρώμα της βάσης του πτερώματος ήταν το κίτρινο, όπως στο άγριο καναρίνι, ενώ στο σύγχρονο καναρίνι εισήχθησαν αργότερα το Κυρίαρχο Λευκό, το Υπολειπόμενο ή Υποχωρητικό Λευκό και το Κόκκινο.

Το μελανινικό χρώμα περιλαμβάνει τις σκούρες αποχρώσεις του μαύρου και του καφέ από το άγριο καναρίνι. Όταν τα λιποχρωμικά χρώματα και οι μελανίνες επικαλύπτονται, παράγουν χρώματα όπως το πράσινο, το μπλε, το χάλκινο, το κανελί (cinnamon), το φαιό και το καφέ.

 

Καναρίνια Χρώματος

Έτσι λοιπόν, η εξέλιξη των σύγχρονων καναρινιών χρώματος βασίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες:

 • Λιποχρωμικά Καναρίνια
 • Μελανινικά Καναρίνια

 

 

 

 

Καναρίνια Τύπου – Εμφάνισης

καναρινια gloster

Είναι τα καναρίνια που εκτρέφονται για την εμφάνιση τους. Έτσι, έχουμε:

 • Μεγαλόσωμες ράτσες με χαρακτηριστικούς εκπροσώπους τα LANCashire και Yorkshire
 • Αυτές που ξεχωρίζουν για το σχήμα τους όπως τα Border, Fife fANCy, Norwich
 • Τα καμπούρικα όπως τα Scotch fANCy, Japan hoso
 • Τα «φουντωτά» (frills) όπως τα Parisian frill, Giboso Espagnol, Padovano, Fiorino.
 • Τα «σκουφάτα» (με κορώνα) όπως τα Gloster και τα Γερμανικά σκουφάτα.

 

Αποκτήστε το δικό σας καναρίνι

Τα καναρίνια είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια πουλιά επειδή είναι σχετικά εύκολα στη φροντίδα τους, σε σχέση με άλλα είδη πουλιών.

Εάν έχετε αποφασίσει και εσείς να αποκτήσετε κάποιο, πρέπει να ξεκινήσετε καταρχήν από την αγορά του.

Η αγορά του καναρινιού

Επιλέξτε μια από τις τρεις κατηγορίες καναρινιών.

 • Καναρίνια φωνής
 • Καναρίνια εμφάνισης
 • Καναρίνια χρώματος

 

Σκεφτείτε το λόγο που σας οδήγησε να καταλήξετε στην επιλογή ενός καναρινιού για συντροφιά. Είναι η φωνή του, η εμφάνιση ή το χρώμα του;

Ξεκινώντας από αυτό, ασχοληθείτε λίγο περισσότερο με μια συγκεκριμένη κατηγορία για να γνωρίσετε καλύτερα τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις φροντίδας των πουλιών που ανήκουν σε αυτή και καταλήξτε σε μια συγκεκριμένη ράτσα.

Γνωρίζοντας πλέον ακριβώς τι καναρίνι θέλετε, ξεκινήστε την αναζήτηση για αγορά. Μπορείτε να αγοράσετε ένα καναρίνι από ένα Pet Shop ή κάποιον εκτροφέα καναρινιών. Να θυμόσαστε ότι το καλύτερο πουλάκι για αγορά είναι ένα υγιές πουλάκι.

Εκτός από το ίδιο το πουλί, μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε στο χώρο και στις συνθήκες διαβίωσης του. Είτε πρόκειται για κατάστημα είτε για εκτροφέα, μην μπείτε στον πειρασμό να προβείτε σε κάποια αγορά, εάν οι συνθήκες που ζουν τα πουλιά δεν πληρούν τα στοιχειώδη, όσον αφορά στην καθαριότητα και τη φροντίδα τους. Μην συντηρείτε με τις αγορές σας αυτές τις καταστάσεις.

Εξοπλισμός – Κλουβί

Εκτός από το καναρίνι, θα χρειαστείτε φυσικά το κλουβί αλλά και τα αξεσουάρ για να το εξοπλίσετε. Μάθετε τι ακριβώς θα χρειαστείτε για να αποφύγετε τις λάθος αγορές, αλλά και την ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσουν στο καινούργιο πουλάκι σας.

 • Κλουβιά για πουλιά
 • Σκεύη κλουβιών και αξεσουάρ
 • Επιλογή θέσης κλουβιού στο σπίτι
 • Πως να τοποθετήσετε τις πατήθρες στο κλουβί

Όλα τα παραπάνω θα τα δούμε πιο αναλυτικά σε μελλοντικά άρθρα.

 

Διατροφή

Τα καναρίνια δεν είναι απαιτητικά στη διατροφή τους. Ως σποροφάγα πουλιά, χρειάζονται ένα καλό μείγμα σπόρων για καναρίνια το οποίο θα καλύψει τις βασικότερες ανάγκες τους.

Μπορείτε επίσης να τους προσφέρετε φρούτα και λαχανικά, καλά πλυμένα και στεγνά. Σε περιόδους που είναι αυξημένες οι ανάγκες των πουλιών για πρωτεΐνες, όπως η πτερόρροια ή η αναπαραγωγή, μπορείτε να τους δίνετε είτε λίγο σφιχτοβρασμένο αυγό, είτε κάποια καλή αυγοτροφή του εμπορίου, είτε εάν το επιτρέπει ο χρόνος σας να φτιάξετε την δική σας σπιτική αυγοτροφή, ακολουθώντας τη παρακάτω συνταγή.

 

Η συνταγή για το αυγόψωμο

 • 250 ml αλεύρι σίτου από σκληρό σιτάρι (τύπου χωριάτικο) ή ίδια ποσότητα σιμιγδάλι ψιλό
 • 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι ολικής άλεσης (ίσως και λίγο περισσότερο ώστε το τελικό μίγμα να είναι ένας πολύ πυκνός-σφιχτός χυλός)
 • 6 μέτρια αυγά (χωρίς τσόφλι, αν θέλουμε το ψήνουμε και το θρυμματίζουμε ξέχωρα)
 • 70 ml σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
 • 1μισυ φάκελο baking powder

Μέλι αν δεν μας πειράζει να μειωθούν τα θρεπτικά συστατικά του από τη θέρμανση, βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας. Αλλιώς το βάζουμε λίγο λίγο σαν μελόνερο στο θρυμματισμένο αυγόψωμο.

Ζυμώνουμε και αφήνουμε μισή ώρα να ηρεμήσει. Μετά ψήνουμε σε φόρμα στους 180 βαθμούς όση ώρα χρειάζεται κάθε φούρνος.

αυγόψωμο_.jpg

Όταν κρυώσει θρυμματίζεται εύκολα με το χέρι ή το μούλτι, ανάλογα με πόσο λεπτόκοκκη την θέλουμε την αυγοτροφή μας.

Ασθένειες

Επικρατεί η εντύπωση όταν τα καναρίνια είναι ευαίσθητα και επιρρεπή στις ασθένειες, νομίζω όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Όταν η φροντίδα που παρέχεται στα πουλιά, οι συνθήκες υγιεινής και το περιβάλλον είναι ιδανικά, τότε τα καναρίνια αρρωσταίνουν σπάνια.

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, είναι ότι τα πουλιά εκ φύσεως καταφέρνουν να κρύβουν τις ασθένειες που τα ταλαιπωρούν, όταν αυτές βρίσκονται στο αρχικό στάδιο. Αν και αυτό τα βοηθά στη φύση κάνοντας τα να μην δείχνουν ευάλωτα στους θηρευτές, δυσκολεύει την έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενειών τα κατοικίδια πουλιά.

Το σημαντικότερο ίσως στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας είναι η έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο όταν παρατηρούμε σωστά και συχνά τα πουλιά μας.

Το αμέσως επόμενο είναι η επίσκεψη σε έναν ειδικευμένο στα πτηνά κτηνίατρο ο οποίος θα διαγνώσει την ασθένεια και θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία, είτε με φάρμακα, είτε με συμπληρώματα διατροφής εφόσον κατά την κρίση που μπορεί να αντιμετωπιστεί έτσι.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη στη χώρα μας από ειδικούς επιστήμονες σε αυτόν τον τομέα. Γι’ αυτό έχουμε συντάξει μια λίστα με ειδικευμένους στα πτηνά κτηνιάτρους, η οποία περιλαμβάνει και τις εντυπώσεις όσων τους έχουν επισκεφθεί.

 

Λίστα των κτηνιάτρων ανά περιοχή

                                     

Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)
Κώστας Δημητριάδης
210 9755 429

Θεσσαλονίκη
Δημήτριος Σαντοριναίος
23155220895

Τρίκαλα
Medivet – Κτηνιατρείο Μικρών και Μεγάλων Ζώων
2431 100319
Αργυρούπολη – Ελληνικό
Κυριάκος Κονταδάκης
210 9642 775 
Καλαμαριά
Κωνσταντίνος Ι. Γκιουρτζίδης
2310450100
Μαγνησία
Γεώργιος Μιχαήλ, Κτηνίατρος
242 103 2227
Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη
Δημήτριος Γ. Βλαχοκώστας (Βούλα)
210 8992 283
Vet Clinic – Ιατρικό Κέντρο Μικρών Ζώων
2108953957 
Πιερία
Λεωνίδας Τζέγκας, Κτηνίατρος
2351 039906
Ηράκλειο
Κορίνα Παρασύρη – Κτηνίατρος
281 034 1698
Ηλιούπολη
Κατερίνα Λουκάκη, Κτηνίατρος
210 99 322 95 
Πειραιάς
Χριστίνα Δουκάκη
2110124251
Φιλοθέη – Ψυχικό
Patricia Gray (Ψυχικό)
210 6717031
Λυκόβρυση 
Κτηνιατρική Μέριμνα – Νικόλαος Κελμάερ
694 889 9887
Περιστέρι
Αχιλλέας Ακρίβος
2105720761

Αναπαραγωγή

Τα καναρίνια αναπαράγονται σχετικά εύκολα στο κλουβί. Παρόλα αυτά, πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να σκεφτείτε πρώτα εάν μπορείτε να φροντίσετε επιπλέον πουλιά από το ζευγάρι που έχετε ήδη ή αν υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους θα δώσετε τα νέα πουλιά που θα προκύψουν.

Τα καναρίνια δεν είναι συντροφικά πουλιά, όπως είναι οι παπαγάλοι. Μπορούν να ζήσουν μόνα τους όλο το χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ζευγάρωμα των καναρινιών ξεκινά την άνοιξη και μπορεί να διαρκέσει έως τα μέσα του καλοκαιριού. Οι προσπάθειες αναπαραγωγής των πουλιών εκτός αυτής της περιόδου πρέπει να αποφεύγονται, εφόσον μας ενδιαφέρει η καλή υγεία και η ευζωία των πουλιών μας.

αυγα-καναρινιου.jpg

Μια επιτυχημένη αναπαραγωγή δεν πρέπει να θεωρείται αυτή που θα μας αφήσει με περισσότερα πουλιά από όσα την ξεκινήσαμε, αλλά αυτή που θα προκαλέσει τις λιγότερες απώλειες ή και καμιά. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει:

 • Η αναπαραγωγή να ξεκινά και να τελειώνει έγκαιρα.
 • Να αναπαράγουμε πάντοτε και μόνο τα υγιή πουλιά.
 • Να έχει προηγηθεί σωστή διατροφική προετοιμασία.
 • Η αναπαραγωγή να γίνει σε σωστό κλουβί.
 • Να έχει ληφθεί μέριμνα για την αποκατάσταση των απογόνων.

Αναλυτικότερα: Θα αναπτύξουμε σε άλλο άρθρο τον πλήρη οδηγό ζευγαρώματος

Η Φροντίδα του Καναρινιού

Γνωρίζοντας τώρα μερικά πράγματα για τα καναρίνια, μπορείτε να συμπεράνετε ότι η φροντίδα των καναρινιών δεν είναι και πολύ δύσκολη υπόθεση, θα πρέπει όμως να γίνεται με υπευθυνότητα και συνέπεια, όπως άλλωστε θα πρέπει να φροντίζουμε κάθε ζωντανό που έχουμε επιλέξει να φροντίζουμε. Η εμπειρία είναι κάτι που θα έρθει με τον καιρό, ενώ η σωστή ενημέρωση είναι κάτι που μπορούμε να σας προσφέρουμε με όλη μας τη διάθεση.

 

Κάντε τηλεφωνικά τις παραγγελίες σας στο  210 9370701.

Ευχαριστούμε για τη προτίμησή σας!