Δυσκοιλιότητα γάτας: Αίτια, συμπτώματα & αντιμετώπιση | Αποθήκη Άννας
Η δυσκοιλιότητα της γάτας οφείλεται σε μερική ή πλήρη παύση της πράξης της αφόδευσης. Ως αποτέλεσμα το εντερικό σύστημα, συμπυκνώνεται & στεγνώνει.
δυσκοιλιότητα, γάτας, αίτια, συμπτώματα, θεραπεία, Αποθήκη της Άννας
20918
post-template-default,single,single-post,postid-20918,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_non_responsive
Προβλημα δυσκοιλιότητας σε γάτες

Δυσκοιλιότητα γάτας: Αίτια, συμπτώματα & αντιμετώπιση

Η δυσκοιλιότητα ή η παρατεταμένη καθυστέρηση των κοπράνων στο έντερο οφείλεται σε μερική ή πλήρη παύση της πράξης της αφόδευσης. Ως αποτέλεσμα της στασιμότητας των περιεχομένων στο εντερικό σύστημα, συμπυκνώνεται και στεγνώνει.

Η δυσκοιλιότητα είναι συχνά ένα σημάδι μιας νόσου του γαστρεντερικού σωλήνα. Ως αποτέλεσμα της δυσκοιλιότητας, η γάτα μπορεί να αναπτύξει δηλητηρίαση του σώματος με μεταβολικά προϊόντα, τα οποία σε απουσία θεραπείας μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο του κατοικίδιου ζώου.

Αιτίες

Η δυσκοιλιότητα σε μια γάτα μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό. Η δυσκοιλιότητα δεν είναι τόσο συνηθισμένο φαινόμενο στις γάτες (συχνά χαρακτηριστικό των παλιών και αποδυναμωμένων ζώων). Μεταξύ των κυριότερων λόγων που μπορεί να προκαλέσουν παραβίαση της αφόδευσης, μπορείτε να καλέσετε εσφαλμένη σίτιση, όταν η διατροφή κυριαρχείται από ξηρά τροφή και το νερό στο σώμα δεν είναι αρκετό και η έλλειψη άσκησης (καθιστικός τρόπος ζωής).

Μια άλλη επιλογή για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας είναι η παρεμπόδιση του εντερικού αυλού από ξένα σώματα: οστά, φυτοβέζικα (συσσωματώματα πιληματοποιημένου μαλλιού).   Δεδομένου ότι η δυσκοιλιότητα είναι εγγενώς ένα σύμπτωμα, θα ήθελα να σημειώσω τις παθολογικές καταστάσεις του σώματος της γάτας, στις οποίες μπορεί να υπάρχει παραβίαση της πράξης της αφόδευσης:

 • Απόφραξη του εντερικού αυλού από ξένα σώματα, όγκους,
 • Στένωση ή μετατόπιση του εντερικού αυλού λόγω εξωτερικής πίεσης.
 • Καμπυλότητα των εντέρων, στρέψη, διόγκωση, παραβίαση του εντέρου,
 • Εξασθενημένη εντερική κινητικότητα ·
 • Μετεωρισμός;
 • Ήττα από παρασιτικά σκουλήκια (σκουλήκια).
 • Λοίμωξη στις φλεγμονώδεις διεργασίες του εντέρου.
 • Γαστρίτιδα.
 • Παράλυση του εντέρου.
 • Μεταβολικές διαταραχές.
 

Ποιοι είναι οι τύποι και οι αιτίες των πεπτικών διαταραχών στις γάτες;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πεπτικών διαταραχών. Τα αίτια των πεπτικών διαταραχών κυμαίνονται από την κατανάλωση μιας τροφής που είναι διαφορετική ή ακατάλληλη για γάτα έως τη φλεγμονή γαστρεντερικών οργάνων, δυσανεξία ή ευαισθησίες σε τροφές, λοιμώξεις ή έλλειψη πεπτικών ενζύμων.

Ορισμένες φυλές γατών όπως η Σφιγξ, η Ρεξ και η Ράγκντολ, είναι πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να υποβάλει τη γάτα σας σε εξετάσεις για να προσδιορίσει το ακριβές αίτιο του γαστρεντερικού (ΓΕ) προβλήματος της γάτας σας.  

δυσκοιλιοττα-γατας

 

Συμπτώματα

Τα κλινικά συμπτώματα της δυσκοιλιότητας εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της πορείας της νόσου και από την αρχική αιτία, η οποία προκάλεσε την ανάπτυξη παραβίασης της πράξης της αφόδευσης:

 • Άύξηση του όγκου του στομάχου λόγω της συσσώρευσης αερίων στο έντερο.
 • Η εμφάνιση των προσπαθειών για απόφραξη, οι οποίες δεν δίνουν θετικό αποτέλεσμα.
 • Καθόλου αερία.
 • Ανήσυχη συμπεριφορά μιας γάτας.
 • Έλλειψη όρεξης.
 • Εμετό.
 • Ευαισθησία στη κοιλιά.
 • Γαστρική παλινδρόμηση
 • Μετεωρισμός
 • Αδυναμία

 

Οι χρόνιες πεπτικές διαταραχές μπορεί να είναι ένα πρόβλημα που καταβάλλει πολλές γάτες και χρειάζεται ελέγχους και σχολαστική διάγνωση από τον κτηνίατρό σας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν η γάτα σας έχει διάρροια ή εμετούς, μπορεί να υποστεί οξεία αφυδάτωση. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.
 
καταπολέμηση δυσκοιλιότητας σε γάτες

Διαγνωστικά

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό της γάτας (υποσιτισμός, έλλειψη νερού, ακινησία), κλινικά συμπτώματα (κολικοί, παραβιάσεις της αφαίρεσης), ψηλάφηση του κοιλιακού τοιχώματος και, αν χρειαστεί, ακτινογραφικές μελέτες.  

 

Ποιες είναι οι γαστρεντερικές και πεπτικές διαταραχές στις γάτες;

Πεπτική διαταραχή (γαστρεντερική διαταραχή) είναι οποιαδήποτε πάθηση εμποδίζει τη σωστή πέψη ή μεταβάλλει τον ρυθμό ροής της τροφής στο γαστρεντερικό σωλήνα. Οι πεπτικές διαταραχές είναι ένα από τα πιο κοινά αίτια αναζήτησης βοήθειας από κτηνίατρο.
 
Οι πεπτικές διαταραχές μπορούν να επιφέρουν αφυδάτωση, υποσιτισμό ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, επομένως είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα και να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας.
 

Θεραπεία

Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας εάν η γάτα σας χρειάζεται ιατρική επέμβαση. 
Η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί κλύσματα και / ή να χρειάζεται να υποβληθεί σε καταστολή για να αφαιρέσει τα κόπρανα με το χέρι. 
 
Όσο περισσότερο μια γάτα είναι δυσκοιλιωμένη, τόσο πιο σκληρά τα κόπρανα γίνονται και είναι ακόμη πιο δύσκολο να περάσει. Ένα κλύσμα είναι ένα λιπαντικό που τοποθετείται στο ορθό μέσω του πρωκτού, για να μαλακώσει το μπλοκάρισμα και να βοηθήσει τη γάτα να το περάσει.
 • Το κλύσμα μπορεί να είναι απλό μικρό κλύσμα, το οποίο ενσταλάσσεται με παρόμοια μέθοδο με τη λήψη της θερμοκρασίας της γάτας.
 • Για πιο σοβαρή δυσκοιλιότητα, μπορεί να χρειαστεί η καταστολή ή γενική αναισθησία, προκειμένου να ξεπλυθεί το έντερο προς απομάκρυνση του μπλοκαρίσματος.
 • Περιστασιακά, ένας όγκος μπορεί να βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος και να απαιτεί χειρουργική απομάκρυνση. 

 

Image titled Cure a Cat of Constipation Step 10
 

Χορηγήστε το φάρμακο που έχει συνταγογραφηθεί από τον κτηνίατρό σας. 

Εάν ο κτηνίατρός σας έχει συνταγογραφήσει φάρμακα για τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα σταγονόμετρο ή σύριγγα για να δώσετε φάρμακο στη γάτα σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο έχει μετρηθεί και είναι έτοιμο για χορήγηση.
 • Δώστε στη γάτα ενα σνακ λίγο πριν να πάρετε το φάρμακο.
 • Βάλτε τη γάτα σε μια ψηλή επιφάνεια της μέσης σαν ένα κρεβάτι ή ένα πάγκο με τα οπίσθια τεταρτημόρια εναντίον σας. Δώστε του μια σειρά από καθησυχαστικά χάδια.
 • Προσέξτε πάνω από το κεφάλι του και, με τον αντίχειρα και το δεύτερο δάχτυλό σας, κρατήστε την άνω γνάθου ακριβώς μπροστά από τον μεντεσέ της γνάθου και πιέστε μέσα. Το στόμα της γάτας σας θα ανοίξει. μπορεί να υπάρχουν μερικά πόδια που θέλουν να αλληλεπιδρούν με τις προσπάθειές σας. Είναι χρήσιμο να έχετε έναν βοηθό να κρατάει τους ώμους της γάτας σας ταυτόχρονα.
 • Κρατήστε τη σύριγγα ή το σταγονόμετρο στο κυρίαρχο χέρι σας. Πιέστε απαλά το σταγονόμετρο ανάμεσα στα πίσω (ή πλαϊνά) δόντια της γάτας σας, φτάνοντας στο πίσω μέρος του στόματος. Πιάστε το φάρμακο έξω.
 • Αφήστε αμέσως τη γάτα για να μην υποφέρει περισσότερο από το τι συνέβη. Αν η γάτα αγωνίζεται και είναι δύσκολο να τον ελέγξετε, τυλίξτε τον σφιχτά σε μια μεγάλη πετσέτα μπάνιου.
 • Όταν χορηγείτε υγρή φαρμακευτική αγωγή στη γάτα σας, βεβαιωθείτε ότι ξεπλύνετε το σταγονόμετρο ή τη σύριγγα σε ζεστό νερό και αφιερώστε τη χρήση του σε ένα ζώο. Απορρίψτε το όργανο αφού ολοκληρωθεί η φαρμακευτική αγωγή.
 
Image titled Cure a Cat of Constipation Step 9

 

Προσθέστε κοκκινη κολοκύθα ή κολοκυθόπιτα στο φαγητό της γάτας σας. 

Εάν η γάτα σας δεν είναι εντελώς αποκλεισμένη και εξακολουθεί να ενεργεί και να τρώει κανονικά, δοκιμάστε να προσθέσετε την κοκκινισμένη κολοκύθα στο φαγητό του για να εισαγάγετε ίνες στην διατροφή του. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κονσέρβα κολοκύθα.
 • Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού κολοκύθα στο φαγητό της γάτας σας. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συνιστώνται επειδή είναι ευκολότερο να κρύβεται η κολοκύθα στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα παρά τα ξηρά τρόφιμα. Ορισμένες γάτες μπορεί να αγαπούν τη γεύση της κολοκύθας, άλλες γάτες θα χρειαστούν κάτι σαν κονσερβοποιημένο φαγητό στο οποίο να κρύψει την κολοκύθα αναμειγνύοντας το καλά με κάτι γευστικό.

 

φροντίδα γάτας από κτηνίατρο

Πρόληψη

Για να αποτρέψετε την εμφάνιση δυσκοιλιότητας σε μια γάτα, πρέπει να ακολουθήσετε απλούς κανόνες:

 • Σωστή ισορροπημένη διατροφή (στη δίαιτα να χρησιμοποιούν όχι μόνο τα ξηρά τρόφιμα)
 • Ελεύθερη πρόσβαση στο νερό.
 • Για να αποφευχθεί ο σχηματισμός φυτικών σπόρων στο έντερο, είναι απαραίτητο να χτενίζουμε συνεχώς το μαλλί, καθώς και να δώσουμε ειδικές πάστες που αφαιρούν απαλά το μαλλί από την εντερική οδό
 • Ένας ευέλικτος τρόπος ζωής, γι ‘αυτό αρκεί να παίζεις καθημερινά με τη γάτα και να την παίρνεις για μια βόλτα.

 

Πιο αναλυτικά:

 

Καλή διατροφή γάτας.

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας τρώει έχει μια καλή διατροφή. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι να ταΐσετε τη γάτα σας, ρωτήστε τον κτηνίατρο για ένα σχέδιο διατροφής.
 • Η γάτα σας μπορεί να απαιτήσει ειδική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν αυτό είναι απαραίτητο.
 
Image titled Cure a Cat of Constipation Step 14

 

Μετάβαση σε μια διατροφή με όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. 

Η σίτιση της γάτας σας σε μια διατροφή με κονσέρβες μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν 75% ή περισσότερο υγρασία και προάγουν την υγιή πέψη και την εξάλειψη.
 
Image titled Cure a Cat of Constipation Step 15

 

Δώστε τα ψάρια γατών σας με μέτρο. 

Μια δίαιτα με μόνο ψάρια δεν θα παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η γάτα σας, ο τόνος μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της όρεξης. Τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί και οι σαρδέλες μπορεί να βοηθήσουν σε θέματα δυσκοιλιότητας.
 
Image titled Cure a Cat of Constipation Step 16
 
 

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει πρόσβαση σε γλυκό νερό. 

Η αφυδάτωση θα συμβάλει στη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, αν η γάτα σας τρώει μόνο ξηρά τροφή, θα χρειαστεί να πιει περισσότερο νερό από ό, τι οι γάτες που παίρνουν κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
 • Έχετε ένα μπολ με γλυκό νερό σε μια προσιτή τοποθεσία για τη γάτα σας, κατά προτίμηση δίπλα στο φαγητό. 
 • Ορισμένες γάτες προτιμούν να πίνουν τρεχούμενο νερό όπως αυτό από ένα νεροχύτη ή ένα σιντριβάνι.
 
Image titled Cure a Cat of Constipation Step 17

 

Κρατήστε το βάρος της γάτας σας υπό έλεγχο. 

Η δυσκοιλιότητα είναι πιο συχνή στις παχύσαρκες γάτες από τις κανονικές γάτες. Συμβουλευτείτε έναν διάγραμμα βαθμολόγησης σώματος για να διαπιστώσετε αν η γάτα σας είναι πολύ βαριά. Αυτό το γράφημα διακρίνει μεταξύ των αδύναμων, λεπτών, μέτριων, παχύμετρων και παχύσαρκων συνθηκών του σώματος.
 • Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
 
Image titled Cure a Cat of Constipation Step 5

 

Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. 

Το ελαιόλαδο μπορεί να λειτουργήσει ως εντερικό λιπαντικό και να βοηθήσει να μετακινήσει τα τρόφιμα μέσα από το σώμα της γάτας. Προσθέστε ¼ ή ½ κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο σε μερικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
 
Image titled Cure a Cat of Constipation Step 8

 

Δοκιμάστε το φλοιό psyllium. 

Το Psyllium είναι ο φλοιός του σπόρου Plantago και χρησιμοποιείται συνήθως για να βοηθήσει στην πέψη και την υγεία του εντέρου (κοινές μάρκες για ανθρώπινη κατανάλωση περιλαμβάνουν Metamucil και Fiberall). Κτηνιατρικά σήματα διατίθενται σε καταστήματα εφοδιασμού κατοικίδιων ζώων.
 • Προσθέστε ¼ έως ½ κουταλάκι του γλυκού φλοιού Psyllium σε κονσέρβες για να προσθέσετε διαιτητικές ίνες στη διατροφή για να διατηρήσετε την πέψη μαζί.
 
Image titled Cure a Cat of Constipation Step 18

 

Χτενίστε τα μαλλιά σε γάτες με μακρύ τρίχωμα. 

Εάν έχετε μια γάτα με μακρύ τρίχωμα , περιτριγυρίστε τα μαλλιά γύρω από την πίσω πλευρά της γάτας σας, για να μην τα μπερδέψετε. Αυτό θα κρατήσει την περιοχή καθαρή.
 
Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Όταν τα κόπρανα μπερδεύονται με τα μαλλιά, τα κόπρανα μπορεί να συγκρατηθουν μέσα στον πρωκτό και να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.
 
Image titled Cure a Cat of Constipation Step 19

 

Τακτική περιποίηση του τριχώματος.

Οι γάτες με μακρύ τρίχωμα καταπίνουν πολλά μαλλιά όταν περιποιούνται μόνες το τρίχωμα τους. Κρατήστε το τρίχωμα της γάτας σας χωρίς χαλάκια με τακτική περιποίηση.
 • Ορισμένες γάτες μπορούν να ωφεληθούν από το να κουρευτούν μία ή δύο φορές το χρόνο για να διαχειριστούν το τρίχωμά τους.
 
Image titled Cure a Cat of Constipation Step 20

 

Θεραπείες για τα μαλλιά σε γάτες με μακρύ τρίχωμα.

Ορισμένες γάτες, ιδιαίτερα με μακρύ τρίχωμα, μπορεί να χρειαστούν μια θεραπεία για τα μαλλιά για να μειώσουν την ποσότητα των μαλλιών στο πεπτικό σύστημα. Τα διορθωτικά μέτρα για το τρίχωμα είναι διαθέσιμα σε διάφορες γεύσεις φιλικές προς τη γάτα, όπως ο τόνος, που παρέχουν εντερική λίπανση με έλαιο.
 
Οι γάτες θα επωφεληθούν από τη λήψη μιας θεραπείας για το τρίχωμα μερικές φορές την εβδομάδα για να κρατήσουν τα μαλλιά να συσσωρεύονται μέσα στο πεπτικό σύστημα.
 • Μερικά κοινά προϊόντα περιλαμβάνουν Laxatone και Petromalt, τα οποία είναι διαθέσιμα σε σωληνάρια. Μπορούν να προσφέρονται στη γάτα σας ως θεραπεία ή να αναμειγνύονται στο φαγητό της για εύκολη κατανάλωση.
 
Image titled Cure a Cat of Constipation Step 21

 

Κρατήστε ένα καθαρό κιβώτιο απορριμάτων. 

Ένα καθαρό κιβώτιο απορριμάτων θα ενθαρρύνει τη γάτα σας να την χρησιμοποιεί τακτικά. Σκουπίστε τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα αν έχετε μια γάτα και σκουπίστε κάθε μέρα αν έχετε περισσότερες από μία γάτες.
 • Ορισμένες γάτες δεν συμπαθούν έντονα αρωματισμένα σκουπίδια, γι ‘αυτό χρησιμοποιήστε απορριμμάτων χωρίς πρόσθετο άρωμα.

 

Κάντε τηλεφωνικά τις παραγγελίες σας στο  210 9370701.

Ευχαριστούμε για τη προτίμησή σας!