Εγκυμοσύνη & Τοκετός Γάτας | Αποθήκη της Άννας
Πάντα με αγάπη προς τους μικρούς μας φίλους σας συμβουλεύουμε για να τους δώσετε μια ποιοτική και γεμάτη υγεία ζωή!
ζωα, ζωοτροφες, τροφη, σκυλος, γατα, χάμστερ, πτηνό, παπαγάλος, ψαρια, μικρα ζωα, διατροφη, συμβουλές, αξεσουάρ, κονσέρβες, χύμα τροφή,
18856
post-template-default,single,single-post,postid-18856,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_non_responsive
εγκυμοσυνη γατας

Εγκυμοσύνη Γάτας

Οι γάτες σε γενικά πλαίσια λειτουργούν με το ένστικτο. Αυτό μας βοηθάει στην περίπτωση της εγκυμοσύνης καθώς εμείς δεν συμμετέχουμε εκτός από το στάδιο της προετοιμασίας. 

Η περίοδος της εγκυμοσύνης κυμαίνεται από 61-65 μέρες και αρχίζει να φαίνεται μετά την συμπλήρωση του πρώτου μήνα, από την φουσκωμένη κοιλιά της.

Περίπου 15 μέρες πριν από τη γέννα, ετοιμάζουμε το μέρος όπου θα γεννήσει. Φτιάχνουμαι ουσιαστικά μια φωλίτσα για αυτήν και τα γατάκια που θα φέρει στον κόσμο. Σε αυτή τη φωλιά θα πρέπει να στρώσουμε μαλακά υφάσματα ή εφημερίδες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να κλείνουμε όλες τις ντουλάπες και τα συρτάρια.Οι γάτες συχνά διαλέγουν αυτά τα μέρη για να γεννήσουν. 

Η γάτας μας αλλάζει, υιοθετεί μια πιο μητρική συμπεριφορά. Ερεθίζονται οι θηλές της την 3η εβδομάδα, φουσκώνει η κοιλιά της και αυξάνεται το βάρος της. Την εγκυμοσύνη της γάτας μας μπορεί να επιβεβαιώσει ο κτηνίατρος με ψηλάφηση της κοιλιάς από την 18η-20η ημέρα ή με υπερηχογράφημα μετά την 14η ημέρα. 

Υπέρηχος

Αν ο κτηνίατρός σας εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες, ένας υπερηχογράφος είναι η καλύτερη λύση. Μπορεί επίσης να μάθει πόσα γατάκια είναι. Οι κτύποι της καρδιάς των εμβρύων, ο κτηνίατρος με τη μηχανή υπερήχων σύμφωνα με το 20. Ημέρα της εγκυμοσύνης.

Ακτινογραφία

Σε ακτίνες Χ, 45 ημέρες μετά τη σύλληψη, οι σκελετοί του εμβρύου μπορούν να αναγνωριστούν. Ο κτηνίατρος παίρνει συχνά δύο ακτινογραφίες για να αποκλείσει πιθανά προβλήματα. Τέτοιες έρευνες δεν βλάπτουν κανέναν και είναι πολύ διαφωτιστικές. Αυτή η μελέτη είναι πιο κατάλληλη για την καταμέτρηση γατάκια από το υπερηχογράφημα.

Απαλλαγή από σκουλήκια, φάρμακα και εμβολιασμούς!

Οι εμβολιασμοί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τις γάτες και τους απογόνους τους και αποθαρρύνονται έντονα. Για να είστε σίγουροι για το τι μπορείτε να διαχειριστείτε στη γάτα σας και πότε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Αυξημένη πρόσληψη θερμίδων

Όσο πιο κοντά είναι η σύσφιξη της γάτας σας, τόσο περισσότερη όρεξη έχει. Για τις μέλλουσες μητέρες, υπάρχει επίσης ειδική τροφή για γάτες, είναι πολύ υψηλή σε θερμίδες και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Έτσι μπορείτε να στηρίξετε την γάτα σας καλά και να της δώσετε την απαραίτητη δύναμη.

Τις τελευταίες εβδομάδες

Πριν από τη γέννηση πρέπει να σιγουρευτείτε ότι κρατάτε τις γάτες σας στο σπίτι. Διαφορετικά μπορεί να κοιτάζουν έξω για να γεννήσουν και αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο.

Τοκετός

Η φάση των ωδίνων διαρκεί από 12-24 ώρες. Σε αυτή τη φάση η γάτα είναι ανήσυχη, αναπνέει πιο γρήγορα, κάνει εμετό και βγάζει φωνούλες. Καλό είναι να βρίσκεται στη φωλίτσα που της ετοιμάσαμε. 

Ο τοκετός διαρκεί 2-6 ώρες, ενώ το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο νεογέννητων κυμαίνεται από 30-60 λεπτά. Μετά την έξοδο όλων των μικρών, ακολουθεί η αποβολή των μεμβρανών και του πλακούντα. Η ίδια τα σχίζει με τα δόντια της για να απελευθερώσει τα μικρά και κόβει τον ομφάλιο λώρο. Κατά την διάρκεια της γέννας πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάποια τυχόν γεγονότα:

  1. Εάν δεν μπορεί να «βγει» κάποιο γατάκι – συμβαίνει κυρίως προς το τέλος της γέννας – όταν η γάτα μας έχει κουραστεί. Αφού πλύνουμε τα χέρια μας, χρησιμοποιούμε μια καθαρή πετσέτα και πιάνουμε το σώμα του γατιού που προεξέχει από τον κόλπο. Καλό είναι να καλέσουμε και τον κτηνίατρο για να μας βοηθήσει να σώσουμε, τόσο τη ζωή του γατιού όσο και των υπόλοιπων γατιών και της μάνας.
  2. Εάν δεν καθαρίσει καλά το νεογέννητο γατάκι η μάνα από τις μεμβράνες που είναι τυλιγμένο. Σε αυτή τη περίπτωση, με μια στεγνή πετσέτα καθαρίζουμε εμείς το νεογέννητο, σκουπίζοντας απαλά τη μουσούδα και τη μύτη του.
  3. Αν το έμβρυο είναι τυλιγμένο με την μεμβράνη. Σχίζουμε την μεμβράνη για να ελευθερωθεί αμέσως. Έπειτα προσέχουμε τα ρουθούνια του είναι καθαρά από βλέννες. Μετά τρίβουμε όλο το σώμα του με ένα μαλακό και ζεστό ύφασμα.
  4. Αν το νεογέννητο δείχνει να κρυώνει & είναι αδύναμο το βυθίζουμε σε ζεστό νερό κρατώντας το κεφαλάκι του έξω από το νερό.

Υπάρχει συνήθως και μια μικρή αιμορραγία μετά τη γέννα που είναι απόλυτα φυσιολογική. Σε περίπτωση όμως που δείτε τη γλώσσα της γάτας λευκή ή δεν μπορεί να συνέλθει καλέστε γρήγορα τον κτηνίατρο.

Όπως και σε περίπτωση που οι ωδίνες διαρκούν πάνω από 2 ώρες χωρίς να έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα μικρά. Ή σε περιπτωση που δεν σπρώχνει πια η γάτα σας, παρότι η κοιλιά της παραμένει φουσκωμένη.

Εάν υπάρχει μεγάλη αιμορραγία μετά τον τοκετό ή έκκριση θολού ή δύσοσμου υγρού, αν η γάτα δεν ενδιαφέρεται για τα γατάκια της, αν έχει πυρετό, αν είναι ανήσυχη και ζαλισμένη, αν δεν δείχνει την συνηθισμένη όρεξή της, τότε μπορεί να χρειαστεί η επέμβαση του κτηνιάτρου.

Ο γιατρός ανάλογα με την περίπτωση θα αποφασίσει την αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει η γάτα. Αφού τελειώσει ο τοκετός, θα πρέπει κάθε γατάκι να προσκολληθεί σε μια θηλή για να πιει το πρωτόγαλα.

Σε περίπτωση που κάποιο γατάκι δεν τα καταφέρνει τότε βοηθήστε το. Αν όμως βλέπετε πως όλα πάνε καλά, καλύτερα είναι να απομακρυνθείτε. Επιτρέπετε να πιάσετε τα μικρά μετά από αρκετές ημέρες και για πολύ λίγο. Καθώς το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τρώνε και να κοιμούνται. 

Η πιο πιθανή αιτία θανάτου των νεογέννητων είναι η ανεπάρκεια γάλακτος από τη μητέρα τους, για αυτό να βεβαιωθείτε πως τα μικρά παίρνουν καθημερινά την απαραίτητη ποσότητα. Η μητέρα θα πρέπει να τρώει αρκετή ποσότητα φαγητού άριστης ποιότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Φάσεις ανάπτυξης νεογέννητου:

2η-3η εβδομάδα της ανάπτυξης το γατάκι ανοίγει τα ματάκια του και τα αυτάκια του και σέρνεται.

3η-4η εβδομάδα το γατάκι αρχίζει να περπατάει γρήγορα και αρχίζει τον απογαλακτισμό.

4η-5η εβδομάδα το γατάκι αρχίζει να τρέχει, να πλένεται και να παίζει.

6η-11η εβδομάδα το γατάκι αρχίζει να κυνηγά και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη μητέρα του.

12η-18η  εβδομάδα το γατάκι αλλάζει χρώμα ματιών & αποκτά το οριστικό του. Αρχίζουν να βγαίνουν και τα μόνιμα δόντια του που θα ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους από τον 6ο-8ο μήνα.

Τις πρώτες βδομάδες της ζωή τους τα γατάκια αναγνωρίζουν την μητέρα τους μέσω φωνητικών σημάτων. Ενώ όταν μεγαλώσουν την ακολουθούν και παρατηρούν της κινήσεις της ουράς της. Τα νεογέννητα γατάκια έχουν τη συνήθεια να είναι συνεχώς με τα αδελφάκια τους, κάτι που τα καθησυχάζει και τα ηρεμεί.

Κάντε τηλεφωνικά τις παραγγελίες σας στο  210 9370701.

Ευχαριστούμε για τη προτίμησή σας!