Φωτισμός ενυδρείου: Τι πρέπει να γνωρίζετε - Αποθήκη Άννας
Πάντα με αγάπη προς τους μικρούς μας φίλους σας συμβουλεύουμε για να τους δώσετε μια ποιοτική και γεμάτη υγεία ζωή!
ζωα, ζωοτροφες, τροφη, σκυλος, γατα, χάμστερ, πτηνό, παπαγάλος, ψαρια, μικρα ζωα, διατροφη, συμβουλές, αξεσουάρ, κονσέρβες, χύμα τροφή,
17677
post-template-default,single,single-post,postid-17677,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_non_responsive
Φωτισμός ενυδρείου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Φωτισμός ενυδρείου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ομαλή διαβίωση των ψαριών και των φυτών, αλλά ακόμα και οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται σε ένα υγιές ενυδρείο, συνδέονται και εξαρτώνται άμεσα από το φως.

Ο φωτισμός λοιπόν, είναι ένα από τα τρία κυριότερα εξαρτήματα που χρειαζόμαστε για να λειτουργεί το ενυδρείο μας ιδανικά.

Τα υπόλοιπα δυο είναι το σύστημα φιλτραρίσματος και ο θερμοστάτης, με τα οποία θα ασχοληθούμε αναλυτικά σε μεταγενέστερα άρθρα.

Προετοιμασία του ενυδρείου μας

Ο παράγοντας φως πρέπει να μας απασχολήσει από την πρώτη στιγμή, πριν καν αποφασίσουμε που θα τοποθετήσουμε το ενυδρείο μας στο χώρο. Πρέπει λοιπόν, να αποφεύγεται η έκθεση  στο ηλιακό φως και εμείς, με τεχνητά μέσα, να ορίσουμε ακριβώς τις δόσεις που έχουν ανάγκη τα φυτά και τα ψάρια μας. Αυτό επιτυχγάνεται με λάμπες φθορισμού ή led, με τις τελευταίες να κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Ένα ενυδρείο γλυκού νερού πρέπει να είναι κατάλληλα φωτισμένο 10 με 12 ώρες ημερησίως. Ίσως, ένας καλής ποιότητας χρονοδιακόπτης να αποδειχτεί πολύ χρήσιμος, καθώς είναι κρίσιμο αυτές οι 10-12 ώρες να είναι σταθερά καθορισμένες καθημερινά. Και αυτό γιατί κάθε απότομη αλλαγή μπορεί αποβεί καταστροφική για την ζωή εντός του ενυδρείου μας. Μάλιστα, για τους ιδιαίτερα παθιασμένους χομπίστες,  υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα σε χρονοδιακόπτες, που προσδίδουν πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα στο ενυδρείο σας. Καθώς μπορούν να λαμβάνουν υπόψη παραμέτρους όπως η ανατολή και η δύση ηλίου, ο κύκλος της σελήνης και πολλές άλλες!

Όλες οι λάμπες φωτισμού έχουν δεδομένη διάρκεια ζωής και είναι λάθος να περιμένουμε να σβήσουν εντελώς, προκειμένου να τις αντικαταστήσουμε. Μάλιστα, μετά από ορισμένο (ανάλογα με το προϊόν) χρονικό διάστημα λειτουργίας τους, χάνουν μεγάλο μέρος από τη φωτεινότητα τους και πολύ συχνά, προβλήματα με τα φυτά μας οφείλονται σε φθαρμένες λάμπες.

Ενδεικτικά, ένας μέσος όρος αντικατάστασης είναι περίπου οι 6-8 μήνες.

 

Φωτισμός ενυδρείου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

 

Απαιτήσεις φωτός ανάλογα με το ενυδρείο μας

Από την 01/09/2010 τέθηκε σε εφαρμογή οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναφέρει ότι ο φωτιστικός εξοπλισμός πρέπει να καταχωρείται με όρους φωτεινής εκροής, η οποία εκφράζεται με τη μονάδα μέτρησης lumen και όχι με την ηλεκτρική ισχύ watt. Έτσι και στο ενυδρείο μας, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η πραγματική φωτεινή ισχύς. Και όχι η ηλεκτρική ισχύς που απαιτείται για να την παράγει.

 

Ανάλογα με τις απαιτήσεις του ενυδρείου μας μεταβάλλονται και οι ανάγκες μας σε φωτεινή εκροή (lumen),

αλλά ένας γενικός κανόνας έχει ως εξής:

-Για ενυδρεία γλυκού νερού, με λίγα φυτά, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις φωτός, απαιτούνται περίπου 30 lumen/lt νερού.

-Για ενυδρεία γλυκού νερού, με φυτά μεγάλων απαιτήσεων σε φως απαιτούνται τουλάχιστον 50 lumen/lt νερού.

-Για ενυδρεία θαλασσινού νερού, χωρίς κοράλλια και ασπόνδυλα, ικανοποιητικά θεωρούνται τα 40 lumen/lt νερού.

-Για ενυδρεία θαλασσινού νερού, με κοράλλια και ασπόνδυλα θαλασσινά, οι ανάγκες μας αυξάνονται από 50 έως 80 lumen/ lt νερού, κατ’ ελάχιστο.

 

Τέλος, για να είμαστε σίγουροι ότι εκμεταλλευόμαστε όλη τη φωτεινή εκροή που παράγουν οι λάμπες μας, δηλαδή όλο το φως στο εσωτερικό του ενυδρείου μας, ίσως φανεί χρήσιμος και κάποιος αντανακλαστήρας.

 

Από τα Watt στα Lumen

Στον παρακάτω πίνακα*, διακρίνεται η σύγκριση διαφορετικών λαμπών, και συγκεκριμένα, πόση ισχύ(watt) απαιτούν για να παράγουν την ίδια φωτεινή εκροή (lumen).

Επίσης, ο ίδιος πίνακας, μπορεί να μας βοηθήσει στην τελική μας απόφαση.

Τι λάμπες να προμηθευτούμε ανάλογα με τα λίτρα του ενυδρείου μας και τις απαιτήσεις του σε φως!

 

Ισοδύναμα ηλεκτρικής ισχύος για διαφορετικές λάμπες
Ελάχιστη έξοδος φωτός (lumen)Κατανάλωση ηλεκτρικής ισχύος (watt)
Πυρακτωμένος λαμπτήραςΣυμπαγής φθορίου LED
200253-5 ?–?
450409–116–8
8006013–159–12
1.1007518–2013–16
1.60010024–2818–22
2.40015030–5230
3.10020049–7532
4.00030075–10040,5

 

*Πηγή πίνακα: wikipedia
Κάντε τηλεφωνικά τις παραγγελίες σας στο  210 9370701.

Ευχαριστούμε για τη προτίμησή σας!